Határtalanul kirándulás - 2023

Kalandozás a Felvidéken

 

 A Határtalanul! program /HAT-KP-1-2022/1-000155/ keretein belül a május 22-26 között a Felvidéken jártunk a hetedik évfolyammal.

1.  nap

Első állomásunk Léva városa volt, ahol a Juhász Gyula Alapiskola tanulóival közös programon veszünk részt. Ezután az egykori ezüstbányászat központjába, Selmecbányába érkeztünk, ahol idegenvezetőnk segítségével sétálhattunk végig a városon. A késő délutáni órákban már Besztercebánya barokk emlékeit fedeztük fel, majd elfoglaljuk szállásunkat Bezeréten.

2. nap

Reggeli után a Felvidék legjellegzetesebb három városát látogattuk végig. Először a Károly Róbert által felemelt Körmöcbányát és a pénzverdét tekintettük meg, majd a mesébe illő bajmóci várkastélyhoz látogattunk, ahol egy kellemes sétát tettünk a várépületben, mely egykoron magyar királyoknak, nemesi családoknak adott otthon, s jelenleg is őrzi emléküket. Mátyás 600 éves hársfáját és a vár alatt található cseppkőbarlangot is felfedeztük. Este visszamentünk szállásunkra.

3. nap

Reggeli után Betlér kastélyához utaztunk, mely az Andrássy család történetét, szokásait, titkait tárta fel előttünk. A látogatás után sétát tettünk a csodaszép kastélyparkban. Délután városnézésen vettünk részt a közeli Rozsnyón. Megtekintettük a székesegyházat, a Fő tér szobrait, illetve 137 lépcsőfokot leküzdve a reneszánsz őrtoronyból páratlan kilátás tárult elénk a városra. Második szállásunk Várhosszúréten volt.

4. nap

Reggeli után Szepesváraljára indultunk, ami valaha az egyik legnagyobb vár volt Közép-Európában. Útközben egy érdekes természeti jelenséget, gejzírt figyelhettünk meg. A négy hektáros, pazar kilátást biztosító várrom bejárása után Kassa felé indultunk és felkerestük a kassai dómot, tisztelegtünk koszorúval az itt eltemetett II. Rákóczi Ferenc és Zrínyi Ilona, valamint a legendás Sibrik Miklós és Bercsényi Miklós sírjánál. Ezután sétára indultunk a belvárosban. Megtekintettük az Orbán-harangot, az érseki palotát, illetve a Vörös-tornyot. Ezután Várhosszúrétre tértünk vissza.

5. nap

Reggeli után Alsósztregovára indultunk, Madách Imre szülő- és lakhelyére. A Madách-kastélyt jártuk be, illetve a parkban található tanösvényt jártuk végig. Délután a határvidéken elhelyezkedő Ipolytarnóc-őslénytani bemutatóján vezetett körbe idegenvezetőnk.

HAT-KP-1-2022/1-000155

Megvalósult Magyarország Kormányának támogatásával

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.

Határtalanul - 2023

Pályázatok

Akkreditált kiváló Tehetségpont
Örökös ökoiskola
Erzsébet-tábor
Aktív iskola
Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.
Pécsi Tudományegyetem
Petőfi 200
Okosan a pénzzel!
Határtalanul